1001 hitelA befektetők magabiztosak a Brexitet követő fellendülés után


Budapest – 2017. június 7.
Közép-Európa kockázatitőke-befektetési aktivitása várhatóan élénkülni fog - erre utal az is, hogy a Deloitte legutóbbi közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése óta a bizalmi index a korábbi visszaesésre rácáfolva újra emelkedést mutat.

A jelek most már arra utalnak, hogy a kockázatitőke-befektetési piacon a Brexitet követően megfigyelhető visszaesés inkább csak átmeneti megtorpanás volt, mintsem tartós zuhanás; különösen igaz ez Közép-Európára, hiszen a térség az év végi aktivitás hatására csábító célponttá vált a befektetők számára. Ennek oka, hogy számos nagy értékű befektetés és kilépés zajlott le a régióban, és ez a lendület várhatóan továbbra is megmarad: a felmérésben részt vevők közel fele (47%-a) az aktivitás élénkülését várja, noha fél évvel ezelőtt csak a válaszadók harmada vélekedett így. A befektetési kedv is bizakodásra ad okot, ugyanis a megkérdezettek 63%-a tervezi, hogy az elkövetkezendő hónapokban inkább befektetni fog, mint eladni.

A befektetői optimizmus és a gazdaság teljesítménye rendszerint korrelál egymással, és ez a mostani felmérésben sincs másképp: megduplázódott azoknak a száma (16%), akik a következő néhány hónapban javulást várnak a térség gazdasági helyzetében. Hasonlóan jó hír, hogy csupán a válaszadók egytizede számít arra, hogy romlani fognak a körülmények, míg ugyanez az érték 2016 októberében 30% volt. Európa nagy része kivárásra rendezkedett be a Brexitet követően, és ez az aktivitási mutatókban is tükröződik. Közép-Európa 2016-ban jól teljesített (különösen a referendumot követően), és a befektetői bizalom alakulása arra enged következtetni, hogy a piac a jövőben is bővülni fog" – mondta Mark Jung, a Deloitte partnere és a kockázatitőke-befektetési területért felelős közép-európai vezetője. "A régióban tavaly lezajlott befektetések és kilépések között jó néhány igen jelentős ügyletet is megtalálhatunk. A számos nagy értékű kilépés és a jelentős számú tőkebefektetési ügylet jól példázza a térség rugalmasságát. Továbbra is a piacvezető vállalatok a legversenyképesebb célpontok a régióban, de ez átalakulóban van, hiszen a középméretű, gyorsan növekvő cégek egyre előkelőbb helyet foglalnak el a rangsorban. A megkérdezettek 42%-a úgy véli, hogy ebben a szegmensben lesz a legélesebb verseny az elkövetkezendő hónapokban, ez pedig több mint kétszer annyi, mint az előző felmérésben mért 20%. Ez is azt bizonyítja, hogy egyre több az olyan vállalkozás a térségben, amely az érettség szakaszába lép.

A felmérés részletes eredményeit ide kattintva, vagy az alábbi linken tekintheti meg:
https://www2.deloitte.com/global/en/pages/about-deloitte/articles/private-equity-confidence-survey.html

 

 

A Deloitte-ról
A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó- és egyéb tanácsadási továbbá jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelmével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 225 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.
A Deloitte név az Egyesült Királyságban "company limited by guarantee" formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja:
www.deloitte.com/hu/magunkrol.Média száma
1
Megtekintés
14476 / 86
Dátum
2017-06-08
Tartalom azonosító
10536
ED